Sportske igre mladih

Novosti

SPORTSKO CARSTVO U KOME CARUJE DRUGARSTVO
SIM 2024. 09.09.2024.

SPORTSKO CARSTVO U KOME CARUJE DRUGARSTVO

Tokom trodnevnih takmičenja u  Splitu u okviru Alta banka  Međunarodne završnice Plazma Sportskih igara mladih, u  deset sportskih disciplina, koje su na programu Igara, viđeno je niz sjanih,  pravih takmičarskih, utakmica, trka, teniskih, stonoteniskih i šahovskih mečeva, i sve to sa osmehom, pozdravom kao i stiskom ruke na kraju i uz želju da se i naredne godine vide na istom mestu.

Najveća sportsko-amaterska manifestacija dece i mladih u Evropi okupila je u Splitu najbolje  Simovce koji su se proteklih 6 šest meseci borili za titulu državnih pobednika i prolaz na Međunarodnu završnicu. Iz 48 opština i gradova Srbije takmičlo se 156 takmičara u 10 sportskih disciplina i to: Lino “Između dve vatre”, malom fudbalu, atletici / trka na 60m/, Millennium Team basketu 3×3, Coca-Cola kupu, odbojci, odbojci na pesku, Banca Intesa šahu, tenisu i stonom tenisu.

Sva takmičenja organizovana su na visoko profesionalnom nivou i besplatna su za sve učesnike  od početka takmičenja do Međunarodnog finala.

“I pored činjenice da, Sportske igre mladih, u svojoj misiji, kao osnovnu ideju, nemaju sportski rezultat u prvom planu, kad sudija da znak za početak utakmice, start trke ili početak nekog od mečeva u malim Simovcima se ipak probudi i tokom trajanj takmičenja, preovladva sportski duh.

U tom smislu,  nastupom naših predstavnika, na ovogodišnjoj Međunarodnoj završnici u Splitu, možemo biti izuetno zadovoljni. Osvajanjem 11 zlatnih; 8 srebrnih i 5 bronzanih medalja  u ukupnom bilansu medalja, SIM tim Srbije zauzeo je prvo mesto”, kaže Slobodan Popović sportski direktor Plazma Sportskih igara mladih.

Foto: Radost ekipe “Srćkovo jato” posle izvođenja penala u finalu i osvajanja zlatne medalje

„Ove godine sam ponovo osvojila prvo mesto u šahu radovala sam se ponovnom susretu sa drugarima a posebno bih izdvojila Luciju Galić iz Bosne i Hercegovine koja je ove godine osvojila drugo mesto. Mi se znamo od prošle godine, ove godine smo se takođe družile, kupale, ronile i nadam se da će tako biti i sledeće godine“, ističe Milica Vujićić šahistkinja.

Foto: Milica i Lucija

Plazma Sportske igre mladih jedina su manifestacija u regionu koja je ušla u program UEFA Fondacija za decu, na čelu s Aleksanderom Čeferinom predsjednikom UEFA-e i ambasadorom Igara. Sve aktivnosti i takmičenja od prve do zadnje istance u potpunosti su besplatna za sve učesnike. Plazma Sportske igre mladih najveća su sportsko-amaterska manifestacija u Europi, koja je kroz 28.godina postojanja promovišući sport i sportski način života obogatila živote više od 3.088.000 dece i mladih.

Finalna takmičenja u Splitu  dece pobednika državnih takmičenja u Srbiji, Hrvatskoj , Sloveniji i Bosni i Hercegovini  su prilika za mnogo toga od razvoja  takmičarskih veština,usvajanja  vrednosti fer pleja i uvažavanja svih vrsta razičitosti. O tome su govorili i novi ambasadori Sportskih Igara mladih Aleksandar Kolarov i Šime Vrsaljko.

„Deca osećaju, decu ne možete prevariti, deca osećaju emociju i upravo je to ono zbog čega sam ja bio učesnik Igara sa svojih deset godina“, izjavio je Vrsaljko.

“Pre svega najbitnije je da budu dobri ljudi,  mislim da sport u svojoj srži ima to fair play tako da mislim da je to neka suština svega“, ističe Kolarov.

Foto: Predrag Mijatović,Aleksandar Kolarov, Zdravko Marić, Šime Vrsaljko, Nemanja Vidić

Drugarstvo među decom pruža osećaj pripadnosti i podrške. Deca se međusobno ohrabruju, pomažu jedno drugom da prebrode male prepreke i zajedno slave male pobede.

„Nije važno samo pobediti. Pobediti je svakako lepo, ali važno je razumeti da ovakva takmičenja nude mnogo više od samog osvajanja prvog mesta. Iako je pobeda lep cilj, najvažniji deo takmičenja je iskustvo i sve ono što se kroz njega nauči i doživi. Učenje, rast, i radost iz ovakovog jednog  doživljenog iskustva, kao što je učešće na   Igrama, često su vredniji od same titule pobednika“, kaže Marija Mihajlović predsednica Plazma Sportskih igara mladih Srbija.

Mali atletičari iz Srbije fenomenalno su trčali i izdvojili se po postignućima.

“U Splitu mi je bilo jako lepo.  Uživala sam družeći se sa drugarima i u kupanju  I srećna sam što sam osvojila prvo mesto i nadam se da ćemo se svi ponovo videti”, ističe Lana Andrinčin atletičarka.

Foto: Lola Jordanov i Lana Andrinčin / u belim markerima/ sa drugaricama atletičarkama

Alta Banka Međunarodna završnica u Splitu završena je spektakularnim vatrometom i himnom Igara u izvođenju Vokalne radionice Bistrik pod umetničkim rukovodstvom Biljane Krstić.

„Divan je osećaj otvoriti himnom Igre u Beogradu, a zatvoriti isto tako u Splitu manifestaciju velikog srca i visokog značaja pre svega za mališane pa tek onda i za sve naše zemlje učesnice u ovogodišnjim Sportskim igrama mladih. Avgust je za mene zaista bio magičan, a predivni Split i ljudi sa kojima sam sklopila nova prijateljstva podigli su sve na mnogo bajkovitiji nivo“, Aleksandra Đorđević  članica Vokalne radionice Bistrik.

Razvoj Sportskih igara mladih podržavaju MOK, UEFA, FIDE, FIBA i evropska komisija. Visoki pokrovitelj Igara je Vlada Republike Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  podržava ravoj Sportskih igara mladih.

 

Slažem se sa politikom privatnosti.

Scroll